Základní data:
Třída:LT  (Lystecitní trepariozóm)
Výška:16 m
Ochozy:Ub  (Ubožák / komín bez ochozu)
Typ:C  (Klasický cihlák; kužel, ok~)
Ochozy:Ub  (Ubožák / komín bez ochozu)
Detail:K 8:8 K
Bilighorze:BB  (Bez bilighorze)
Status:S
Stát:CZE  (Česká republika)
Pregion:STC  (Středočeský)
Pokomíní:BE  (Beroun)
Obec:Hostomice pod Brdy
Souřadnice:
49°49'24.135"N,14°2'38.969"E
Historie záznamu:
16.1.2011
23:32:30
+ danny666 - gnozkace
30.9.2012
19:04:02
+ danny666 - devirgace
26.5.2014
10:24:26
+ MV - Pivovar opět v provozu.
Mapa + fotky
celkový záběr (01/2011) Hvozd v rekonstrukci. (9/12)
hvozd (01/2011) 01/2011
komín při rekonstrukci (09/2012) - bílé zabarvení není ještě definitivní, to vylezla sůl po sanačním nátěru spodek komína s puklicí (01/2011)
opravený klobouk pana starého (jen chybí ta rozkošná korouhev) - 09/2012
Poznámky
18.5.2014 16:35:56 adam.first

První doložené zmínky o vaření piva pocházejí z roku 1407. Historie současného pivovaru se ale píše od ničivého požáru roku 1857. Po této katastrofě byl postaven nový moderní pivovar, ještě pouze manuálně provozovaný. V té době je udávána varna na 18 hl mladiny a roční výstav dosahoval kousek nad tisíc hektolitrů.

Modernizace a zavedení strojů přišlo na konci 19. století. Výstav se ale výrazně nezvýšil, pivovar si nadále udržel jen lokální odbytiště piva. Maximum výroby dosáhl v roce 1937 a to 1901 hl za rok.

Provoz pivovaru byl ukončen roku 1942. Po roce 1948 objekty připadly místnímu zemědělskému družstvu, které zde zařídilo opravnu traktorů a zemědělské techniky.

Nový život pivovaru vdechl až roku 2010 současný majitel a sládek Štěpán Kříž, který zde po náročné rekonstrukci obnovil vaření piva tradičním postupem, tedy žádné pivní náhražky a chemické sloučeníny, ale jen pitná voda, český slad a pravý chmel. Na čepu bude desítka, dvanáctka a černá čtrnáctka, všechna pod jménem Fabián.

 

zdroj: http://www.hornictvi.info/techpam/hostomice/hostomice.htm (tamtéž také fotogalerie objektu)